Γιόγκα εναντίον Πιλάτες: Ποια είναι η διαφορά;

2
Γιόγκα εναντίον Πιλάτες: Ποια είναι η διαφορά;

Θέλετε να δοκιμάσετε μια νέα προπόνηση, οπότε συνδεθείτε στο διαδίκτυο για να δείτε τα μαθήματα που προσφέρονται στο τοπικό σας γυμναστήριο. Η γιόγκα και το πιλάτες ακούγονται ενδιαφέροντα. Και οι δύο υπόσχονται αυξημένη δύναμη και ευελιξία – και οι δύο δείχνουν φωτογραφίες χαρούμενων, σε φόρμα ανθρώπων που κρατούν πόζες σε χαλάκια.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ της γιόγκα και του Pilates;

Ενώ τόσο η γιόγκα όσο και η άσκηση Pilates προσφέρουν μια σειρά από σωματικά και πνευματικά οφέλη, έχουν αρκετές σημαντικές διαφορές, στην ιστορία τους, τις επιπτώσεις τους στο μυαλό και το σώμα σας, καθώς και στο τι μπορείτε να περιμένετε από ένα τυπικό μάθημα.

Η σύγκριση της γιόγκα με το Pilates μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την πειθαρχία που ταιριάζει καλύτερα στους στόχους της φυσικής σας κατάστασης και της ζωής σας.

Πλούσια Ιστορία εναντίον Σύγχρονης Καινοτομίας

Ενώ τόσο η γιόγκα όσο και η άσκηση Pilates επικεντρώνονται στην κίνηση σε συγκεκριμένες στάσεις με τρόπο που ενισχύει τη δύναμη και την ευελιξία, οι κλάδοι έχουν διαφορετική προέλευση. Το μοναδικό ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν ο καθένας σημαίνει ότι τα μαθήματα γιόγκα και πιλάτες τείνουν να έχουν διαφορετικές επικεντρώσεις.

Γιόγκα

Όπως το τρέξιμο και η πάλη, οι άνθρωποι ασκούν τη γιόγκα για χιλιάδες χρόνια. Η γιόγκα ξεκίνησε από την Ινδία, όπου οι άνθρωποι την έχουν εξασκήσει και τη διδάξει με διαφορετικούς τρόπους ανά τους αιώνες.

Η σύγχρονη πρακτική της γιόγκα ξεκίνησε πριν από περίπου 150 χρόνια, επηρεασμένη από τη δημοσίευση του βιβλίου του Swami Vivekananda το 1986 Βασιλιάς της Γιόγκα και η εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο των Παγκόσμιων Θρησκειών του 1893 στο Σικάγο. Ο Βιβεκανάντα πήρε στοιχεία από την κλασική ινδουιστική γιόγκα και την επανασυσκευάστηκε με τρόπο που απήχθη στους Αμερικανούς και στους Ινδούς επηρεασμένους από τη δυτική κουλτούρα και θρησκεία.1

Από τότε, η σύγχρονη γιόγκα έχει αποκτήσει δημοτικότητα, εξαπλούμενη σε όλο τον κόσμο.

Η γιόγκα χρησιμοποιεί μια σειρά από στάσεις σε συνδυασμό με την ενσυνείδητη τεχνική βαθιάς αναπνοής για να προωθήσει:

 • Μυική δύναμη
 • Ευκαμψία
 • Ψυχική πειθαρχία
 • Εσωτερική ειρήνη

Μερικά μαθήματα γιόγκα μπορεί να αισθάνονται έντονα προσαρμοσμένα για έναν δυτικοποιημένο κόσμο με γνώμονα τα αποτελέσματα—για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε ένα εργαστήριο γιόγκα με βάση την «καρέκλα γραφείου» που δίνεται σε έναν χώρο εργασίας για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να μειώσουν το άγχος.

Με άλλους τρόπους, οι ρίζες της γιόγκα φαίνονται πιο καθαρά. Οι στάσεις γιόγκα έχουν ονόματα σανσκριτικά και αγγλικά και μπορεί να ακούσετε έναν εκπαιδευτή να χρησιμοποιεί και τα δύο σε μια τάξη.2

Η ιστορία της γιόγκα ως πνευματική πειθαρχία και η διαλογιστική πρακτική σημαίνει ότι τα μαθήματα άσκησης γιόγκα μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στην αναπνοή και την επίγνωση από ένα τυπικό μάθημα άσκησης της Δύσης.

Πιλάτες

Σε αντίθεση με τις αρχαίες ρίζες της γιόγκα, η δημιουργία της προπόνησης Pilates ήταν σχετικά πρόσφατη.

Ο σωματικός προπονητής Joseph Pilates δημιούργησε την πρακτική στη δεκαετία του 1920 για να βοηθήσει στην αποκατάσταση. Μερικοί από τους πρώτους μαθητές του Pilates περιελάμβαναν στρατιώτες που επέστρεφαν από τον πόλεμο και επαγγελματίες χορευτές όπως η Martha Graham και ο George Balanchine. Και οι δύο ομάδες προσπάθησαν να θεραπεύσουν τους πόνους και να αναρρώσουν από τραυματισμούς.

Ο Pilates δημιούργησε το πρόγραμμα άσκησής του για να:3

 • ΒΕΛΤΙΩΣΕ την ευελιξια
 • Βελτιώστε τη δύναμη
 • Βελτιώστε την επίγνωση του σώματος

Το Pilates λειτουργεί ως άσκηση αντίστασης, παρόμοια με την άρση βαρών. Σε μια συνεδρία Pilates, ο εκπαιδευτής σας σας καθοδηγεί σε μια σειρά από κινήσεις, ενθαρρύνοντάς σας να εστιάσετε στους μύες του πυρήνα σας, στην αναπνοή σας, στις μυϊκές σας συσπάσεις και στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης. Το να κάνετε μια κίνηση πλήρως και σωστά έχει μεγαλύτερη σημασία από το πόσες φορές την κάνετε.

Ορισμένες κινήσεις ενσωματώνουν ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα. Μπορείτε να εκτελέσετε άλλες κινήσεις που βασίζονται στο δάπεδο μόνο με το σώμα σας και ένα χαλάκι. Εάν ένα γυμναστήριο δεν έχει πρόσβαση σε μηχανήματα, μπορεί να προσφέρει ένα μάθημα Pilates ματ.

Εν μέρει λόγω της ιστορίας του ως εργαλείου αποκατάστασης, οι εκπαιδευτές μπορούν εύκολα να τροποποιήσουν τις κινήσεις Pilates για να ικανοποιήσουν τους σωματικούς σας περιορισμούς. Πάντα να ενημερώνετε τον εκπαιδευτή σας εάν έχετε τραυματισμό ή άλλη φυσική κατάσταση που πρέπει να γνωρίζει.

Φυσικά Οφέλη

Σε γενικές γραμμές, η γιόγκα και το πιλάτες έχουν παρόμοια φυσικά οφέλη. Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη και την ευελιξία.2, 3 Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνονται αυτά τα οφέλη μπορεί να διαφέρει.

Γιόγκα

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τα πιθανά οφέλη της γιόγκα στην υγεία.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένος πόνος στην πλάτη – Για μερικούς ανθρώπους, τα εβδομαδιαία μαθήματα γιόγκα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της οσφυαλγίας, όπως και οι τακτικές, έντονες συνεδρίες διατάσεων.2
 • Ενδυναμωμένα οστά – Μια μελέτη έδειξε αυξημένη οστική πυκνότητα στις σπονδυλικές στήλες και τους γοφούς των ασκουμένων της γιόγκα.2
 • Βελτιωμένη ισορροπία – Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι δέκα εβδομάδες γιόγκα βελτίωσαν την ισορροπία των αθλητών που συμμετείχαν στη μελέτη.2

Εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο όφελος για την υγεία που ελπίζετε να επιτύχετε, μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας και έναν εκπαιδευτή γιόγκα σχετικά με το εάν η γιόγκα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου υγείας σας.

Πιλάτες

Μελέτες προτείνουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία για τους ασκούμενους του Pilates.

Αυτές περιλαμβάνουν πιθανές αυξήσεις σε:3

 • Σταθερότητα
 • Δύναμη πυρήνα
 • Συνολική δύναμη
 • Ευκαμψία

Είναι σημαντικό ότι το Pilates μπορεί επίσης να αποδειχθεί μια αποτελεσματική επιλογή για όσους αναρρώνουν από τραυματισμό, επειδή προσφέρει μικρότερο αντίκτυπο στις αρθρώσεις σας.3 Οι ατελείωτες επιλογές προσαρμογής σημαίνουν ότι σε ρυθμίσεις ένας προς έναν με έναν έμπειρο εκπαιδευτή, το Pilates μπορεί να αποδειχθεί μια προσιτή επιλογή άσκησης για αποκατάσταση μετά από τραυματισμό. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε μειώσεις στον πόνο στην πλάτη μεταξύ των χρηστών Pilates.3

Όταν πρόκειται για Pilates vs yoga, και τα δύο θα μπορούσαν να σας προσφέρουν πολλά υποσχόμενα σωματικά αποτελέσματα.

Οφέλη Ψυχικής Υγείας

Ενώ τα μαθήματα άσκησης στοχεύουν συνήθως σε σωματικά οφέλη, η γιόγκα και το πιλάτες μπορούν ενδεχομένως να προσφέρουν και οφέλη για την ψυχική υγεία.

Γιόγκα

Οι θετικές επιπτώσεις της γιόγκα στην ψυχική υγεία έχουν τεκμηριωθεί καλά.

Τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν:

 • Βελτιωμένη οπτικοχωρική μνήμη – Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν γιόγκα και διαλογισμό βελτίωσαν την οπτικοχωρική μνήμη τους, η οποία βοηθά στην ισορροπία, την αντίληψη του βάθους και την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε αντικείμενα και να κινούμαστε σε όλο τον κόσμο.2
 • Μειωμένο άγχος – Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η γιόγκα βοήθησε τις γυναίκες να μειώσουν την ψυχική δυσφορία, μαζί με τα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα του στρες.2
 • Ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους – Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η γιόγκα βοήθησε στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους για μια ομάδα ανθρακωρύχων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.2

Η γιόγκα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προσβάσιμο σημείο εισόδου για άτομα που αναζητούν μια ήρεμη, μη ανταγωνιστική ατμόσφαιρα άσκησης.

Πιλάτες

Ενώ τα συγκεκριμένα οφέλη του Pilates για την ψυχική υγεία δεν έχουν τεκμηριωθεί τόσο καλά όσο η γιόγκα, μελέτες το δείχνουν όποιος Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική σας υγεία.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία με:4

 • Μείωση του άγχους
 • Μείωση της κατάθλιψης
 • Μείωση αρνητικών διαθέσεων
 • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης
 • Βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας
 • Ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής

Η τακτική παρακολούθηση ενός μαθήματος Pilates μπορεί να σας δώσει έναν τρόπο να εργαστείτε για να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία, ενώ θα γίνετε μέλος της τοπικής κοινότητας Pilates.

Pilates vs Yoga: Τι να περιμένετε στο μάθημα

Η γιόγκα και το πιλάτες διαφέρουν με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας της ίδιας της τάξης.

Γιόγκα

Τα μαθήματα γιόγκα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του μαθήματος που παρακολουθείτε.

Οι συνήθεις τύποι τάξεων περιλαμβάνουν:2

 • χάθα γιόγκα – Αυτό αναφέρεται στη γιόγκα που επικεντρώνεται στις φυσικές πτυχές της γιόγκα, αντί στις φιλοσοφικές, και περιλαμβάνει τους περισσότερους τύπους γιόγκα που διδάσκονται στις ΗΠΑ
 • Ashtanga γιόγκα – Μια σωματικά προκλητική πρακτική, η ashtanga yoga περιλαμβάνει μια προοδευτική σειρά στάσεων που κορυφώνονται σε προηγμένες μορφές όπως ισορροπίες βραχιόνων και κεφαλές. Αυτό το στυλ περιλαμβάνει επίσης τα φιλοσοφικά συστατικά της γιόγκα.
 • Power yoga – Εστιασμένο στην οικοδόμηση δύναμης, αυτό το στυλ περιλαμβάνει προηγμένες στάσεις όπως αναστροφές που απαιτούν αρκετή δύναμη.
 • Vinyasa/Flow yoga – Αυτό το στυλ χρησιμοποιεί ενεργητικές ακολουθίες ροής. Μπορεί να περιλαμβάνει προκλητικές στάσεις, αλλά ένας δάσκαλος μπορεί επίσης να επιλέξει να συμπεριλάβει πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις κατάλληλες για αρχάριους. Πολλά μαθήματα vinyasa περιλαμβάνουν χαλαρωτική μουσική.
 • Iyengar yoga – Αυτό το στυλ εστιάζει στην ακρίβεια της στάσης και ενσωματώνει στηρίγματα όπως κουβέρτες, μπλοκ και ιμάντες για να βοηθήσει τους μαθητές να επιχειρήσουν πόζες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν. Επικεντρώνεται επίσης στην αναπνοή και μπορεί να περιλαμβάνει αναφορές στη φιλοσοφία της γιόγκα.
 • Bikram/hot yoga – Εκτελούνται σε ένα έντονα θερμαινόμενο δωμάτιο, αυτές οι στάσεις προσφέρουν διατάσεις και καρδιαγγειακή προπόνηση. Οι δάσκαλοι διεξάγουν μαθήματα Bikram ειδικά στις 105 μοίρες σε δωμάτια με καθρέφτη.
 • Επανορθωτική γιόγκα – Εστιάζοντας στη χαλάρωση, η επανορθωτική γιόγκα εστιάζει σε μερικές ξεκούραστες στάσεις που περιλαμβάνουν ελαφριές ανατροπές και απαλές πλάγιες στροφές. Μπορεί επίσης να ενσωματώσει στηρίγματα όπως κουβέρτες και μπλοκ.
 • Γιν γιόγκα – Η Yin yoga στοχεύει στην αύξηση της ευελιξίας. Οι μαθητές κρατούν μια μόνο στάση για τρία έως πέντε λεπτά για να τεντώσουν τον συνδετικό ιστό γύρω από τη λεκάνη, το ιερό οστό και τη σπονδυλική στήλη.

Όπως συμβαίνει με κάθε είδος μαθήματος άσκησης, συνιστούμε να δοκιμάσετε πολλούς δασκάλους για να ανακαλύψετε τα στυλ διδασκαλίας που σας υποστηρίζουν καλύτερα.

Πιλάτες

Όπως αναφέραμε, τα μαθήματα Pilates χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 • Μαθήματα ματ
 • Μαθήματα που χρησιμοποιούν μηχανές Pilates

Και με τα δύο στυλ, ο εκπαιδευτής σας θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στη ροή της κίνησής σας και στους μύες του πυρήνα σας. Εκτός από τις πρωτότυπες κινήσεις που ανέπτυξε ο Joseph Pilates, οι εκπαιδευτές συχνά ξεκινούν με κινήσεις προθέρμανσης.3

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μεταξύ ιδιωτικών συνεδριών με εκπαιδευτή έναντι ομαδικών μαθημάτων. Τα ομαδικά μαθήματα παρέχουν έναν πιο προσιτό τρόπο για να δοκιμάσετε το Pilates γενικά και διαφορετικούς εκπαιδευτές ειδικότερα. Ωστόσο, οι μεμονωμένες συνεδρίες μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα εάν χρειάζεστε προσαρμογές στις περισσότερες ή όλες τις κινήσεις και θέλετε την αμέριστη προσοχή του εκπαιδευτή, όπως όταν αναρρώνετε από έναν σοβαρό τραυματισμό.

Γνωρίζοντας τι να περιμένετε στο μάθημα μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία της γιόγκα ή του Pilates.

Άλλες συμβουλές προπόνησης:

Εκτός από την εξερεύνηση της γιόγκα ή του πιλάτες, θα πρέπει επίσης να ενσωματώσετε άλλες ρουτίνες, όπως προπονήσεις κλιμακοστασίου ή γυμναστική. Μπορείτε επίσης να αποφασίσετε για κυκλική προπόνηση εναντίον HIIT. Το θέμα είναι να δοκιμάσεις διάφορες ασκήσεις στην προπόνησή σου.

Αλλά πριν ξεκινήσετε, αξιολογήστε την κατάσταση του σώματός σας. Νιώστε τους μύες σας και αναρωτηθείτε: «Πρέπει να γυμνάζομαι όσο πονάω;» Εάν πιέσετε το σώμα σας πολύ δυνατά, μπορεί να τραυματιστείτε. Τέλος, να προσέχετε τη διατροφή σας ερευνώντας τι να φάτε πριν από την προπόνηση.

Εξερευνήστε τη γιόγκα και το πιλάτες με το Chuze Fitness

Είτε ψάχνετε για έναν νέο τρόπο προπόνησης δύναμης είτε ψάχνετε να βρείτε μια επανορθωτική διάταση στη ρουτίνα προπόνησής σας, μπορεί να βρείτε τη νέα αγαπημένη σας πρακτική στο Pilates ή μάθημα γιόγκα. Αλλά όποιο στυλ άσκησης κι αν επιδιώξετε, φροντίστε να βρείτε ένα σκηνικό που υποστηρίζει ολόκληρο το ταξίδι υγείας και ευεξίας σας.

Στο Chuze Fitness, καλωσορίζουμε όλους, από τους ειδικούς της φυσικής κατάστασης μέχρι τους ανθρώπους που χρειάζονται μια ανανέωση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ γιόγκα και πιλάτες. Προσφέρουμε ένα φιλικό, οικονομικό, πεντακάθαρο, άρτια εξοπλισμένο περιβάλλον προπόνησης — πλήρες με διασκέδαση μαθήματα φυσικής κατάστασης να δοκιμάσετε μόνοι σας ή με φίλους. Μπορείτε επίσης να ακούσετε το Spotify μας playlist να έχετε επιπλέον κίνητρα.

Βρείτε λοιπόν ένα από τα γυμναστήρια κοντά μου και εξερευνήστε το Pilates, τη γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία γυμναστικής που σας ενθουσιάζει. Επειδή πιστεύουμε ότι η άσκηση μπορεί να είναι διασκεδαστική και η φροντίδα της υγείας σας είναι για όλους.

Κριτική από:

Η Ani είναι η Αντιπρόεδρος του Fitness στο Chuze Fitness και επιβλέπει τα τμήματα ομαδικής γυμναστικής και ομαδικής προπόνησης. Είχε μια καριέρα 25+ ετών στη διοίκηση συλλόγων, στην προσωπική προπόνηση, στην ομαδική άσκηση και στην εκπαίδευση εκπαιδευτών. Η Άνι ζει με τον σύζυγό της και τον γιο της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και λατρεύει τη ζεστή γιόγκα, το σνόουμπορντ και όλα τα πράγματα ευεξίας.

Πηγές:

 1. Yoga Journal. Ιστορία της Γιόγκα 101. https://www.yogajournal.com/lifestyle/balance/yoga-history-101/
 2. Νιου Γιορκ Ταιμς. Γιόγκα για όλους. https://www.nytimes.com/guides/well/beginner-yoga
 3. MedicineNet. Πιλάτες. https://www.medicinenet.com/pilates/article.htm
 4. The Primary Care Companion to Journal of Clinical Psychiatry. Άσκηση για την ψυχική υγεία. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470658/#:~:text=Exercise%20improves%20mental%20health%20by,self%2Desteem%20and%20cognitive%20function.&text=E 20έχει%20επίσης%20βρέθηκε%20,self%2Desteem%20and%20social%20απόσυρση.
 5. Yoga Journal. Ιστορία της Γιόγκα 101. https://www.yogajournal.com/lifestyle/balance/yoga-history-101/

Bir cevap yazın