Διεθνής Ομοσπονδία Aikido

3
Διεθνής Ομοσπονδία Aikido

Γράφτηκε στις 23 Ιουνίου 2021

Λυπούμαστε για τον θάνατο του Ikeda Masatomi Shihan 7th Dan.
Με το παρόν, κοινοποιούμε την επιστολή του κ. Hansruedi Nef,
Πρόεδρος της ACSA.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σήμερα έλαβα τη θλιβερή είδηση ​​του θανάτου της Ikeda Sensei. Η οικογένειά του μου ζήτησε να σας ενημερώσω. Ο Ikeda Sensei πέθανε σήμερα το απόγευμα (ώρα Ιαπωνίας). Η αδερφή του, Φουμίκο, ήταν μαζί του την τελευταία του ώρα.

Πολλοί από εμάς είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε προσωπικά την Ikeda Masatomi Sensei. Ήρθε στην Ελβετία το 1977 ως Τεχνικός Διευθυντής του συλλόγου μας. Χάρη στη μεγάλη τεχνική του ικανότητα και την προσωπικότητά του, μπόρεσε να δημιουργήσει τις δομές για την επιτυχή διάδοση του Aikido στην Ελβετία. Εισήγαγε ένα σύστημα τακτικών και συντονισμένων μαθημάτων. Ανέπτυξε ένα σύστημα διδασκαλίας και εξέτασης στο οποίο πολλά dojo συνεχίζουν να προσανατολίζουν την εκπαίδευσή τους. Πάνω από όλα, όμως, πέτυχε να ανεβάσει την ποιότητα του Aikido στην Ελβετία συνολικά. Εκτός από τα καθήκοντά του στην Ελβετία, σύντομα ανέλαβε καθήκοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έτσι δημιούργησε ένα δίκτυο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Λόγω ασθένειας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές του ως Τεχνικός Διευθυντής της ACSA και ως δάσκαλος Aikido το 2002. Ένα χρόνο αργότερα, επέστρεψε στην Ιαπωνία.

Όταν είδα για πρώτη φορά τον Ikeda Sensei το 1977, εντυπωσιάστηκα από την εμφάνισή του. Και ήμουν ενθουσιασμένος με το στυλ του Aikido. Ακριβές, ισχυρό και αποτελεσματικό. Αυτό μας έκανε τρομερή εντύπωση, νεαροί αϊκιντόκας. Στην αρχή των δραστηριοτήτων του στην Ελβετία, δεν είχε δικό του dojo. Αντίθετα, επισκεπτόταν τα διάφορα dojo ACSA στην Ελβετία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ευτυχώς, υπήρχαν πολλά dojo στην Ανατολική Ελβετία, όπου ο Ikeda Sensei δίδασκε τακτικά. Αυτό συνήθως είχε ως αποτέλεσμα πολλές ευκαιρίες για εκπαίδευση μαζί του ανά μήνα.

Φυσικά, όπως οι περισσότεροι από εσάς, έχω πολλές προσωπικές αναμνήσεις από εμπειρίες με την Ikeda Sensei. Σε κοινές προπονήσεις, ταξίδια με αυτοκίνητο, μαθήματα, επιδείξεις, συζητήσεις και ταξίδια. Σίγουρα θα αφιερώσω χρόνο για να θυμηθώ όσο το δυνατόν περισσότερα. Για μένα θα παραμείνει εξαιρετικό πρότυπο ως δάσκαλος του Aikido. Δέχτηκε τους μαθητές όπως ήταν, τους ενθάρρυνε και τους προκαλούσε εξίσου και τους αξιολόγησε με βάση τις προϋποθέσεις και τις ικανότητές τους.

Αυτές οι λίγες γραμμές δεν μπορούν ούτε να απεικονίσουν το πλήρες νόημα που έχει για εμάς ο Ikeda Sensei, ούτε να εκτιμήσουν σωστά τη δουλειά του για την ACSA. Του είμαι ευγνώμων από τα βάθη της καρδιάς μου για την υπομονή του και όλα όσα μπόρεσα να μάθω από αυτόν.

Hansruedi Nef
Πρόεδρος ACSA

21 Ιουνίου 2021

Bir cevap yazın