Η Ευρεία Οργή στην PG&E θα προκαλέσει πραγματική αλλαγή;

2
Η Ευρεία Οργή στην PG&E θα προκαλέσει πραγματική αλλαγή;

Έχει περάσει καιρός, αλλά ο ταπεινός προοδευτικός συγγραφέας σας επέστρεψε σε ένα συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος της Καλιφόρνια, αυτή τη φορά στο Λονγκ Μπιτς. Και το πρώτο βράδυ, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν τι να κάνουμε για το PG&E.

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το δει κανείς από μια μεγαλύτερη πόλη, αλλά οι πρόσφατες διακοπές ρεύματος ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα σε μεγάλες περιοχές του κράτους που ήδη ταλαιπωρούνται από την έλλειψη θέσεων εργασίας, την έλλειψη υποδομών και την αυξανόμενη ανισότητα. Η εγκληματική αμέλεια της PG&E οδήγησε σε πυρκαγιές που κατέστρεψαν κοινότητες, κατέστρεψαν οικονομίες και τώρα καταστρέφουν την ικανότητα των κοινοτήτων σε ολόκληρη την πολιτεία να παραμείνουν μέρος μιας σύγχρονης κοινωνίας.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της υπαίθρου – που εκπροσωπούσε την πλειονότητα των κομητειών της Καλιφόρνια – ο θυμός για την PG&E ήταν έκδηλος. Δύο εκλεγμένοι αξιωματούχοι από την κομητεία Ελ Ντοράντο ανέφεραν πώς η τοπική περιοχή ύδρευσης έπρεπε να φέρει 150 γεννήτριες μόνο για να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είχαν τρεχούμενο νερό κατά τις πρόσφατες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Ένας γιατρός ER από τους πρόποδες της Σιέρα περιέγραψε τις ανησυχίες του σχετικά με τη διατήρηση των φώτων αναμμένα – ειδικά σε περίπτωση άλλου περιστατικού πυρκαγιάς με μαζικές απώλειες που προκλήθηκαν από τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος της PG&E.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ελένη Κουναλάκη, της οποίας η νίκη του 2018 οφειλόταν εν μέρει σε επίπονες εκστρατείες και φλερτ στην αγροτική Καλιφόρνια, μίλησε άμεσα σε αυτές τις ανησυχίες και δεσμεύτηκε «Κανένα έλεος για την PG&E!».

Και υπήρξαν δυνατά χειροκροτήματα για την επιμονή των υποψηφίων καθώς και για το κρατικό κόμμα που αρνήθηκε άλλες συνεισφορές από την PG&E.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι για την PG&E. Αλλά τι είναι αυτό ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο. Και αν οι νομοθέτες στο Σακραμέντο και ο Κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ πρόκειται πράγματι να δράσουν είναι ακόμη λιγότερο σαφές.

Λίγοι εδώ φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά το σχέδιο της Newsom «να έχει ο Warren Buffett να αγοράσει PG&E». Υπάρχει πολύ ευρύτερη υποστήριξη για κάποιο είδος κυβερνητικής εξαγοράς, αλλά υπάρχει επίσης ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πόλης και υπαίθρου σχετικά με το πώς ακριβώς να γίνει αυτό.

Αλλά η πίεση αυξάνεται. Η κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ηλεκτρισμό. Και η αμέλεια της PG&E σήμαινε ότι η παροχή αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας συχνά κινδυνεύει να προκαλέσει πυρκαγιές που καταστρέφουν ολόκληρες κοινότητες – και όπως είδαμε το 2017, αστικές κοινότητες όπως η Santa Rosa κινδυνεύουν εξίσου πολύ.

Δεν υπάρχει ακόμη σαφής ή συναινετική πρόταση για το πώς να τερματιστεί η PG&E όπως τη γνωρίζουμε και να μετατραπεί σε μια σειρά από τοπικές κοινωφελείς περιφέρειες, που διοικούνται από τους ανθρώπους που υπηρετούν και δεν ρίχνουν εισφορές εκστρατείας στα ταμεία των πολιτικών για να αποτρέψουν τη ρύθμιση και Ευθύνη.

Αλλά θα χρειαστεί να υπάρξει ένα. Η οργή του κοινού στην PG&E είναι έντονη, αλλά θα συναντήσει πολλά οδοφράγματα σε ένα νομοθετικό σώμα που δεν έχει δείξει ακόμη προθυμία να αναλάβει την τάξη των επενδυτών και να φέρει την ηλεκτρική ενέργεια στη δημόσια ιδιοκτησία. Η PG&E έχει προκαλέσει κρίση. Οι Δημοκρατικοί της Καλιφόρνια μπορεί να έχουν τους αριθμούς που θα βοηθήσουν στην επίλυσή του. Με ξεκάθαρο μονοπάτι και σχέδιο για την εξαγορά από το κράτος και τον τρόπο διαχείρισης του δικτύου, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στην επίλυση της κρίσης.

Bir cevap yazın