5 στάσεις γιόγκα για παιδιά που μπορείτε να κάνετε ως οικογένεια

2
5 στάσεις γιόγκα για παιδιά που μπορείτε να κάνετε ως οικογένεια

Η γιόγκα κάνει καλό και όλη σου η οικογένεια. Ναι, καλά διαβάσατε. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιείτε τη γιόγκα ως χρόνο για να ξεφύγετε και να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί (ή να θέλετε) να ενσωματώσετε ολόκληρη την οικογένειά σας στην πρακτική σας. Η γιόγκα για παιδιά είναι μια φανταστική πρακτική—αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γνώση, ύπνος και πολλά άλλα! Συγκεντρώσαμε μερικές από τις αγαπημένες μας πόζες που είναι τέλειες για όλη την οικογένεια και διασκεδαστικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας στις διατάσεις. Εδώ είναι πέντε στάσεις γιόγκα για όλη την οικογένεια.

Πόζες γιόγκα για παιδιά

1 | Mountain Pose

Η στάση στο βουνό (ή Tadasana) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την πρακτική σας γιόγκα. Είναι μια στιγμή στη γιόγκα για να φέρεις την επίγνωση στο σώμα σου, να εστιάσουμε σε αυτό που νιώθεις σφιχτό, σε τι χρειάζεται δουλειά και να δεις πού νιώθεις πιο δυνατός συνολικά. Βοηθά επίσης στη στάση του σώματος και στην αποφυγή της πλατυποδίας. Μας αρέσει αυτό ως η πρώτη από τις εύκολες πόζες γιόγκα για παιδιά, επειδή μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους σε ένα βουνό ως πεζοπόρο ή εξερευνητή για να ξεκινήσουν τη ρουτίνα τους.

Πώς να κάνετε μια στάση στο βουνό:

 • Σταθείτε με τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας να αγγίζουν και τις φτέρνες ελαφρώς ανοιχτές.
 • Ανοίξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας πλατιά (Ποιος στην οικογένειά σας μπορεί να απλώσει τα δάχτυλά του πιο φαρδιά;) και σταθείτε ψηλά — αλλά μην κλειδώσετε τα γόνατά σας.
 • Προσαρμόστε τη στάση σας έτσι ώστε να στέκεστε όρθια. Θα πρέπει να νιώθετε σαν να στέκεστε ψηλά με δύναμη στα πόδια σας.
 • Τραβήξτε τις ωμοπλάτες σας προς τα κάτω και μαζί, και με τις παλάμες σας στραμμένες προς τα εμπρός, σηκώστε ελαφρά τα χέρια σας προς τα έξω δίπλα σας.
 • Όταν βρίσκεστε στη θέση, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε πέντε βαθιές αναπνοές. Ενώ το κάνετε αυτό, ζητήστε από την οικογένειά σας να πάρει πέντε βαθιές ανάσες στην κορυφή του βουνού και να θυμηθεί τι βλέπουν και μυρίζουν. Στη συνέχεια, μπορείτε να τους ρωτήσετε για το βουνό τους για να τους κρατήσετε αφοσιωμένους στη ρουτίνα της γιόγκα για οικογένειες.

Ποια βουνά φανταζόταν η οικογένειά σας; Ποιος βρισκόταν σε μια χιονισμένη κορυφή και ποιος στην έρημο; Τι μύριζαν;

2 | Δέντρο Πόζα

Τώρα ήρθε η ώρα να προσποιηθείς το δέντρο. Για εμάς τους λάτρεις της γιόγκα, αυτή είναι μια διασκεδαστική στάση. Μας ζητά να δοκιμάσουμε την ισορροπία μας και έχει κάνει πολλούς από εμάς να κουνιόμαστε και να πέσουμε. Με την οικογένειά σας, μπορείτε να δείτε ποιος μπορεί να ισορροπήσει περισσότερο, αλλά το κόλπο είναι να κάνετε τη στάση του δέντρου με τη σωστή φόρμα. Πριν προχωρήσουμε σε αυτό, όμως, η στάση του δέντρου είναι ευεργετική σε ισορροπία, τεντώνει το εσωτερικό των μηρών σας και δυναμώνει τον πυρήνα και τα πόδια σας.

Πώς να κάνετε τη στάση του δέντρου:

 • Ξεκινήστε σε κανονική όρθια θέση. Με το ένα πόδι αγκυρωμένο στο πάτωμα, σηκώστε το άλλο για να ακουμπήσει στον μηρό σας. Φροντίστε να αποφύγετε να ακουμπάτε το πόδι σας στο πλάι του γονάτου σας, θα πρέπει να ακουμπάει πάνω από αυτό στον μηρό σας και το γόνατό σας πρέπει να είναι δυνατό αλλά όχι κλειδωμένο.
 • Πιέστε το πόδι σας στον μηρό σας ενώ προσπαθείτε να διατηρήσετε την ισορροπία.
 • Είτε τεντώστε τα χέρια σας σε ένα Υ σαν δέντρο είτε έξω μπροστά σας σε μια στάση που μοιάζει με προσευχή.
 • Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ισορροπία σας για πέντε βαθιές αναπνοές με τους γοφούς σας σε τετράγωνο (ίσια μπροστά σας).
 • Χαμηλώστε το πόδι σας προς τα κάτω και αλλάξτε πλευρά.

Ποιος στην οικογένειά σας είχε την καλύτερη ισορροπία; Ήταν κάποια από τις πλευρές σας πιο δυνατή από την άλλη;

3 | Πόζα κουταβιού

Αυτή η καλή στάση θα είναι ένα εξαιρετικό τέντωμα για τους ώμους, το στήθος, τα χέρια και την πλάτη σας. Είναι τέλειο για όσους εργάζονται σε καθιστή θέση και πρέπει να δώσουμε λίγη επιπλέον αγάπη στο πίσω μέρος του σώματός μας. Και κατά τη διάρκεια της οικογενειακής γιόγκα, τα παιδιά μας μπορούν επίσης να μπουν στη πόζα, γιατί είναι εύκολο να φανταστούμε ένα αξιολάτρευτο κουτάβι να τεντώνεται, και αυτή η στάση μιμείται ακριβώς αυτό. Έχεις κουτάβι στο σπίτι; Ζητήστε από το παιδί σας να μιμηθεί την οικογένεια της γούνας σας σε αυτή τη στάση.

Πώς να κάνετε τη στάση του κουταβιού:

 • Ξεκινήστε στα τέσσερα με το κάτω μέρος των ποδιών σας στραμμένο προς τον τοίχο (όχι το ταβάνι) και τα δάχτυλα των ποδιών σας κουλουριασμένα από κάτω, στραμμένα προς τα μέσα.
 • Τώρα, τεντώστε τα χέρια σας προς τα εμπρός με τα δάχτυλά σας πλατιά (ποιος στην οικογένειά σας μπορεί να τεντώσει τα δάχτυλά του πιο φαρδιά;) και ρίξτε αργά το κεφάλι και το στήθος σας προς το χαλάκι.
 • Πάρτε 5-10 μεγάλες βαθιές αναπνοές σε στάση κουταβιού και επανέλθετε.

4 | Πόζα σκάφους

Αυτή η ενδιάμεση στάση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μετακινηθείτε από το πιο χαλαρωτικές πόζες στις προηγούμενες κινήσεις. Η στάση του σκάφους σας ζητά να δεσμεύσετε τον πυρήνα σας και να αψηφήσετε τη βαρύτητα με τα πόδια και το κεφάλι σας. Μπορείς αφή αυτή η πόζα σε ολόκληρο τον πυρήνα σας, και μπορεί να είναι προκλητική, αλλά διασκεδάστε με αυτήν. Ζητήστε από την οικογένειά σας να προσποιηθεί ότι είναι ένα πλοίο που πρέπει να μείνει να επιπλέει πάνω από το νερό. Για να το κάνουν αυτό, χρειάζονται τα πόδια και το κεφάλι τους να είναι ισορροπημένα.

Πώς να κάνετε τη στάση του σκάφους:

 • Ξεκινήστε καθισμένοι στο χαλάκι σας με τα πόδια έξω μπροστά σας.
 • Λυγίστε τα γόνατά σας και τοποθετήστε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα.
 • Ισιώστε τα πόδια σας. Θα πρέπει να μοιάζετε με V. Εάν η πλάτη σας αρχίζει να καμπυλώνει, κρατήστε τα γόνατά σας λυγισμένα. Είναι πιο σημαντικό να διατηρείτε καλή στάση στην πλάτη σας παρά να ισιώσετε τα πόδια σας.
 • Με το κεφάλι και την πλάτη σας ίσια, προσπαθήστε να σηκώσετε τα χέρια σας ευθεία μπροστά σας με τις παλάμες σας προς τα πάνω.
 • Μείνετε για πέντε βαθιές αναπνοές.

Ποιος είχε το πιο ανθεκτικό σκάφος στην οικογένειά σας; Χτύπησε κανείς κάποια ταραγμένα νερά (τρέμοντας και πέφτοντας); Αυτό είναι Α-οκ! Όλα είναι μέρος του να γίνεις ένα πιο δυνατό σκάφος συνολικά.

5 | Πόζα πτώματος

Τώρα που η οικογένειά σας έχει περάσει από μια πλήρη ρουτίνα μαζί, ήρθε η ώρα για την αγαπημένη πόζα όλων – τη στάση του πτώματος (savasana). Αυτή είναι μια στάση χαλάρωσης, όπως ίσως γνωρίζετε αν έχετε αποκοιμηθεί κατά λάθος μετά από ένα μάθημα γιόγκα (όλοι έχουμε πάει εκεί tbh). Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να είστε ενήμεροι κατά τη διάρκεια αυτής της πόζας, βλέποντας πού νιώθετε πιο ισορροπημένοι από όταν ξεκινήσατε. Θυμάστε σε στάση βουνού όταν προσπαθούσατε να εστιάσετε σε ό,τι αισθάνεστε τεταμένο; Αισθάνεται διαφορετικά τώρα; Υπάρχει κάπου που θέλετε να εστιάσετε περισσότερο την επόμενη φορά που θα εξασκηθείτε; Για αυτή τη στάση, βάλτε την οικογένειά σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχη, ξαπλωμένη είτε με τα χέρια τους να ακουμπούν δίπλα τους είτε πάνω από το στήθος τους σαν μούμια.

Πώς να κάνετε τη στάση του πτώματος:

 • Ξαπλώστε, μπρούμυτα στο χαλάκι σας με τα χέρια σας έξω δίπλα σας ή ξαπλωμένα στο στήθος σας – ό,τι είναι πιο άνετο για εσάς.
 • Απελευθερώστε τους μυς σας από την ένταση, χαλαρώστε το σαγόνι σας, χαλαρώστε τους ώμους σας, αφαιρέστε τη γλώσσα σας από την οροφή του στόματός σας.
 • Πάρτε βαθιές, χορταστικές αναπνοές.
 • Μείνετε εδώ όσο θέλετε.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε περισσότερες οικογενειακές στάσεις γιόγκα, μπορείτε να δείτε την ισχυρή βιβλιοθήκη μας γιόγκα στο iChuze Fitness. Μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν για επτά ολόκληρες μέρες! Επιπλέον, θα μπορείτε να βρείτε βίντεο αυτοφροντίδας και διαλογισμού, προπονήσεις και πολλά άλλα. Μπορείτε επίσης να κάνετε γιόγκα στο όλες τις τοποθεσίες μας. Σταματήστε και δείτε τη διαφορά Chuze!

Bir cevap yazın